Wat is de rol van een peter?

Naast financiële steun willen we ook duurzame relaties opbouwen met de gesteunde vzw’s. Daarom zijn de meters en peters de essentiële sleutelfiguren voor het Fonds VINCI.

Wat betekent het om peter te zijn?

De meters en peters zorgen voor een persoonlijke betrokkenheid bij de organisaties door hun professionele vaardigheden in te zetten om een project mee te ondersteunen.

Als meter of peter krijgen werknemers van VINCI Energies Belgium en van de groep VINCI in België de kans om – vrijwillig – hun professionele competenties in te zetten bij een vzw. Enkele voorbeelden van een peterschap zijn:

  • Een organisatie heeft financiële steun gevraagd voor de renovatie van een woning zodat ze er mensen in moeilijke omstandigheden kunnen opvangen. Er zouden ook wat elektriciteitswerken moeten gebeuren en hiervoor zouden ze graag de hulp inschakelen van een meter of peter die hen hierbij kan adviseren.
  • Een vzw biedt, laaggeschoolde werkzoekenden, opleidingen in de renovatie van gebouwen. Ze willen graag hun gevorderde studenten klaarstomen voor het sollicitatieproces. Een HR-medewerker die als meter of peter van de vzw “oefengesprekken voor sollicitaties” wil uitvoeren en vervolgens tips kan geven op deze gesprekken, zou een mooie toegevoegde waarde zijn.

Een peterschap kan op twee manieren ontstaan

Ben je als medewerker van VINCI Energies Belgium of van de groep VINCI in België reeds actief in een vzw en heb je een project op het oog dat je graag wil steunen?

Vul dan dit formulier in.

Ben je een medewerker van VINCI Energies Belgium of van de groep VINCI in België die graag een peterschap op zich wil nemen, maar nog niet actief is binnen een vzw?

Schrijf je dan nu in, in onze database via het contactformulier. Zodra we een project hebben ontvangen in jouw buurt waarvoor jouw vaardigheden in aanmerking komen, zullen onze correspondentes jou contacteren.

 

Heb je nog vragen over het peterschap?

Bekijk hieronder enkele veelgestelde vragen (FAQ) of neem contact op met onze correspondentes: contact@fondsvinci.be

 

FAQ

Ja. Je peterschap mag je uitvoeren tijdens je werkuren in overleg met je rechtstreekse verantwoordelijke. Aan de hand van jouw workload bepaal je zelf hoeveel tijd je kan/wil investeren, maar het is niet de bedoeling dat het peterschap de overhand neemt in jouw dagelijkse professionele activiteiten.

Je vestrekt advies over een bepaald onderwerp, je gebruikt jouw contacten om de beste offertes te verzamelen, je helpt een handje mee met administratieve taken, je neemt een maandelijkse taak over in hun communicatie…

Er zijn talloze mogelijkheden waarop een peterschap ingevuld kan worden en alle hulp is welkom. Heb je toch nog twijfels hierover? Neem dan contact op met ons!   (link naar e-mailadres)

Ja. Indien je als vzw nog geen meter of peter hebt voor jouw project gaan onze correspondentes, na de eerste selectie, op zoek naar een medewerker(s) binnen de groep VINCI in België die de rol van meter/peter op zich willen nemen.

 

 

 

Neen. Het is perfect mogelijk voor een project om meerdere meters en/of peters te hebben. Dit gebeurt dan aan de hand van een co-peterschap (maximum 4 per project).

Het peterschap duurt minstens 1 jaar en start steeds één jaar na de indiening van het dossier (dossier ingediend in januari 2022 – peterschap en financiering start in januari 2023).

Op het peterschap staat geen deadline, maar indien de vzw en de meter/peter na de termijn van 1 jaar het peterschap willen verderzetten, kan dit uitgroeien tot een levenslange band.  

Hierbij enkele getuigenissen

– Daisy Swinnen (Pôle Controller, VINCI Energies Belgium)

Zich engageren

“ Als co-meter heb ik het financiële plaatje mee opgevolgd van de bouw van het nieuwe ontmoetingshuis De Moazoart in Lokeren. Basisbehoeften die wij als vanzelfsprekend vinden, zijn niet zo evident voor andere mensen rondom ons. Er is ook in ons land, in ons dorp en in onze straat armoede, wat toch wel confronterend is. Het leert ons om even stil te staan, om deze mensen ook te helpen en zelf gelukkiger te zijn met wat we wel hebben en niet te klagen over wat we niet hebben. ”


– Pieter Vandermeulen (Industrial Project Engineer, Actemium)

Competenties inzetten

“ Ik heb advies gegeven voor de aankoop van technische materialen die nodig waren voor het studioproject van vzw Apojo uit Aarschot. De fierheid van de bewoners op hun studiogebouw, hun geluk een mooi eigen plekje te hebben en de dankbaarheid voor iedereen die dat geluk mogelijk heeft gemaakt, vertaalden zich in een zeer warme ontvangst met rondleidingen, verhalen en gezellige praatjes. Het zo beleven en uitdragen van de VINCI solidariteit en autonomie, maakte dat alle zorgen gerelativeerd werden en dat je die fierheid, dankbaarheid en geluk nog lang zelf meedraagt. ”