03 mei 2023

Resultaat van de projectoproep 2022

APIDES

1. Vzw Apides zorgt voor de socio-professionele integratie van jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt: schrijnwerkerij, handel en logistiek, met de recuperatie van onverkochte goederen uit supermarkten en de levering ervan aan sociale kruidenierswinkels. Dankzij het Fonds VINCI kunnen zij 108 fotovoltaïsche panelen op hun dak en twee omvormers financieren waarmee zij een koolstofneutrale energiebalans kunnen bereiken.

Meter : Carole Cammaert – HR Business Partner van perimeter VINCI Facilities.

Inhoud peterschap : Carole zal het opleidingsparcours verder uitwerken en de stagiairs begeleiden naar een mogelijke job

Financiering  : 25.000 euro

LE PERRON DE L'ILON

2. Le Perron de l’Ilon in Namen wordt dit jaar voor de 3ème keer ondersteund. In maart 2022 stortte het plafond van hun restaurant in. Het Fonds VINCI zal bijdragen in de kosten die niet door de verzekering worden gedekt, voornamelijk meubilair (waarvan een deel gerecycleerd, met het oog op ecologische aspecten (duurzaam en verantwoord) en decoratie- en afwerkingswerkzaamheden.

Meter: Yasmina Charlier – Learning & Development Manager van perimeter Infra & Telecom.

Inhoud peterschap : Yasmina zal een handje toesteken op het vlak van communicatie naar de publieke sector toe

Financiering  : 25.000 euro

ILOT

3. L’ILOT heeft het beheer overgenomen van een recyclingcentrum, met een winkel, naast hun opvangcentrum. Het dient als opleidingscentrum voor meubeltaxateurs voor mensen in zeer precaire situaties. Kansarmen kunnen hier goedkoop meubilair te komen. De steun van het Fonds VINCI dekt de inrichtingskosten van het centrum en diverse uitrustingen, waaronder geautomatiseerde kassa’s.

Peter: Grégory Laurent  – Sector Manager van perimeter VINCI Facilities.

Inhoud peterschap : Grégory zal zijn expertise aanreiken, oa prijsoffertes opvragen en vergelijken en de inrichting van de ruimtes bekijken.

Financiering  : 25.000 euro

L’APAJ

4. APAJ biedt laaggeschoolde werkzoekenden een opleiding in de renovatie van gebouwen (schilderen, metselen, loodgieterij, elektriciteit, betegelen, enz.). Het Fonds VINCI zal hen helpen een bedrijfsvoertuig aan te schaffen om de stagiairs efficiënt te vervoeren naar hun werven.

Peters: Peter Lacrès  – Marketing & Communication Expert van perimeter Infra & Telecom & Kevin Petit  – Marketing & Communication Expert van perimeter VINCI Facilities.

Inhoud peterschap : Peter en Kevin zullen de vzw helpen op het vlak van externe communicatie, het creëren van visuals enz ….

Financiering  : 15.000 euro

RÉGIE D'HABITAT RURAL

5. Bij de Régie d’habitat rural en Val de Sambre worden een twintigtal werkzoekenden met weinig of geen kwalificaties opgeleid in tuinbouw en agro-ecologische tuinbouw op een boerderij in Sars-la-Buissière om hun kansen op professionele integratie te vergroten. Het Fonds VINCI zal zorgen voor een meer professionele uitrusting.

Peters: Aude Detry – HR Business Partner van perimeter VINCI Facilities en Jean-François Lacroix  – HSEQ Manager van perimeter Buildings.
Inhoud peterschap :  Aude zal ondersteuning bieden op het vlak van communicatie en  Jean-François zal de vzw begeleiden van veiligheid (risico-analyses)

Financiering : 25.000 euro

POINT FUSION

6. Vzw Point Fusion bestaat sinds 2003, voorheen onder een andere naam: “Centre de Formation de Treignes” (CFT). Het biedt opleidingen aan in “lassen en plaatwerk”. Het Fonds VINCI zal hen middelen verstrekken om de uitrusting van hun werkplaats te financieren.

Peter: Steven Van Den Bergh – HSEQ Manager van perimeter Infra & Telecom.

Inhoud peterschap : Steven zal algemene richtlijnen geven op het vak van veiligheid en het doelpubliek sensibiliseren.

Financiering  : 22.000 euro

STEUNPUNT TEWERKSTELLING

7. Vzw Steunpunt Tewerkstelling verbindt werkzoekenden met bedrijven die personeel zoeken voor knelpuntberoepen.om hun werking te optimaliseren richt STW een toekomstgerichte hub in : een didactische ruimte voor een snelle screening en oriëntatie van werkzoekenden en voor bedrijfsgerichte opleidingen. Het Fonds VINCI bepaalde didactische instrumenten en virtual reality toepassingen financieren.

Peters : Dirk Wuyts – Operations support manager en Dirk Schyvinck – Business Unit Manager van de perimeter Industry & Fire Solutions.

Inhoud peterschap : de peters zullen advies geven omtrent de inrichting van de futureproof hub en concrete input geven over de selectie en bouw van nieuwe educatieve opstellingen.

Financiering : 20.000 euro

BAUBO

8. Vzw Emiliushoeve – Baubo biedt werk op maat aan 37 getalenteerde mensen met een verstandelijke beperking. Met de start van een soepverwerkingsatelier wil de vzw 15 nieuwe arbeidsplaatsen creëren. Het Fonds VINCI zal de aankoop van gespecialiseerde apparatuur financieren.

Meter : Sara Gomez Arrebola van VINCI Energies Belgium (Holding Brussel)

Inhoud peterschap : Sara zal een bijdrage leveren aan de social media campagne van de vzw, de strategische en digitale marketing en het project Veldsoep bekender maken bij het grote publiek.

Financiering : 25.000 euro

Okkernoot

9. Vzw De Okkernoot kocht in 2018 het beschermde stationsgebouw van Herne en bouwt dit om tot een integratie-, inclusie-en vormingsplek voor personen met en zonder beperking. Het Fonds VINCI financiert de aankopen van meubilair en apparatuur voor het project.

Meter  : Inneke Bockstaele – Legal advisor  –  perimeter Industry  & Fire Solutions.

Inhoud peterschap : Inneke zal haar juridische kennis aanspreken bij eventuele geschillen en vrijwilligerswerk doen bij bepaalde acties van de vzw.

Financiering  : 25.000 euro

HOF VAN VLAANDEREN

10. Vzw Hof van Vlaanderen biedt werk aan 25 personen met een verstandelijke beperking die moeilijk toegang hebben tot de reguliere arbeidsmarkt. De vzw wil haar aanbod diversifiëren en wil een energiezuinige, ruimtebesparende patisserie-en koeltoog installeren waarvoor ze de financiële hulp van Het Fonds VINCI nodig heeft.

Peter : Pieter Vandermeulen – project engineer van perimeter Industry & Fire Solutions.

Inhoud peterschap : Pieter zal advies geven bij de technische aspecten van de vernieuwing van de koeltoog en ondersteuning bieden bij het aankoopproces, omgaan met leveranciers en assistentie geven bij het beheer van de financiële aspecten.

Financiering  : 18.000 euro

BASISSCHOOL VLAM

11. Vzw Basisschool VLAM in Menen is er niet alleen voor leerlingen met 29 verschillende nationaliteiten maar ook voor hun ouders die te lang op een wachtlijst staan om Nederlands te leren en vaak ook werkloos zijn en geïsoleerd leven. De school koppelt gezamenlijke kookmomenten aan praatgroepen Nederlands voor anderstalige ouders. Het Fonds VINCI steunt de renovatie van de keukeninfrastructuur.

Peters :  Stijn Degryse – Client Manager – BU Beverage – perimeter Industry & Software Solutions & Kevin Puype – Software service engineer – Axians Audiovisual, perimeter Buildings

Inhoud peterschap : de peters zullen de begroting van het project nazien, het project van kortbij opvolgen, IT ondersteuning geven en hulp en tips geven bij de ontwikkeling van de app voor het digitaal beeldwoordenboek.

Financiering : 19.000 euro

MOZAÏK

12. Vzw Mozaïek biedt al vele jaren werk aan volwassenen met een beperking via o.a. hun bakkerij. In het project dat de vzw indiende bij het Fonds VINCI wordt de bestaande bakkerij uitgebreid met een nieuw voedingsaanbod ; een productie die ook extern kan worden verkocht en waardoor er extra banen worden gecreëerd. Het Fonds VINCI zal een foodtruck financieren waardoor het doelpubliek ook op externe locaties de producten aan de man kan brengen.

Meter : Annick Vispoel – Administrative Assistant – perimeter Industry & Software Solutions.

Inhoud peterschap : Annick zal helpen bij de administratieve opvolging van het project en de collega’s van Axians warm maken om voedingsprodukten van de vzw aan te kopen.

Financiering  : 25.000 euro