13 januari 2020

Medewerkers van de groep VINCI zetten zich in voor de maatschappelijke integratie van jongeren en volwassenen in moeilijkheden

Kwetsbare mensen helpen hun plek te vinden in de samenleving: dat is het doel van de 14 verenigingen die steun krijgen van het VINCI Fonds dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. De geselecteerde verenigingen (4 in Wallonië, 2 in Brussel en 8 in Vlaanderen) krijgen een medewerker van de groep VINCI naast zich als meter of peter. Deze vzw’s ontvangen in totaal 254.000 euro om hun projecten te verwezenlijken.

De steun van het VINCI Fonds bestaat uit financiële hulp maar vooral ook uit het engagement van de medewerkers onder de vorm van peterschappen. De bedrijven van de groep VINCI geven hun medewerkers de kans om zich in te zetten voor de verenigingen die steun krijgen en hun acties voor mensen in moeilijkheden versterken.De peters en meters stellen minstens een jaar hun expertise en hun netwerk ter beschikking van de ondersteunde verenigingen. Ze springen de verenigingen bij met concrete acties op maat die inspelen op hun behoeften: technische, strategische of logistieke hulp, advies over materiaalkeuze, helpen bij activiteiten van de vereniging, contacten met dienstverleners, opleiding en begeleiding van begunstigden….


Enkele voorbeelden van ondersteunde projecten

In Gent heeft de vzw De Kazematten een oud gebouw gerenoveerd om er een inclusieve ontmoetingsruimte van te maken die openstaat voor alle kinderen en jongeren in een multiculturele wijk. Om ook mindervalide deelnemers te kunnen verwelkomen, zal de vzw met steun van het Fonds VINCI de installatie van een lift financieren. De meter zal onder meer haar juridische expertise ter beschikking stellen.

In Averbode vangt de vzw Huize Levensruimte een veertigtal jongeren in moeilijke opvoedingssituaties op. De middelen van het Fonds VINCI zullen dienen om het uitgestrekte terrein achter zes recent gebouwde woningen aan te leggen. Voor de levering van planten en tuinmateriaal zal Huize Levensruimte overigens een beroep doen op een sociale onderneming die momenteel al ondersteund wordt door het Fonds VINCI. De peter heeft zelf verschillende jaren doorgebracht in de vzw, wat hem geholpen heeft om een goede start te nemen in het leven, en zal graag deelnemen aan de inrichtingswerken en technisch advies geven.

In Rumbeke bevordert de vzw Onze Kinderen de integratie van maatschappelijk kwetsbare jongeren. Met de steun van het Fonds VINCI worden fietsen en een fietsenstalling gefinancierd. Veel jongeren uit de doelgroep missen een vervoermiddel om zich te verplaatsen voor ontspanning, deelname aan het verenigingsleven, weekend- of vakantiejobs… De peter zal de deelnemers alle aspecten bijbrengen die te maken hebben met veiligheid.

Hier vindt u een kort overzicht van de ondersteunde projecten met de contactgegevens.
Aarzel niet om hen te contacteren als u meer informatie wil of als u een getuigenis zoekt.

Het VINCI Fonds lanceert een nieuwe oproep in januari 2020.