20 januari 2022

2021 – Resultaat van de projectoproep

Medewerkers van de VINCI groep engageren zich voor de sociale integratie van kwetsbare personen. Het Fonds VINCI steunde afgelopen jaar 15 verenigingen die het samenleven verbeteren. Er werd meer dan 260.000 euro toegewezen.

Het Fonds VINCI ondersteunt niet alleen met financiële middelen, maar ook en vooral met het engagement van de medewerkers, in de vorm van peterschappen. De bedrijven van de VINCI groep geven hun medewerkers zo de mogelijkheid om zich in te zetten voor de ondersteunde verenigingen en om hun actie voor beter samenleven te versterken.

De peters en meters delen hun professionele vaardigheden met de 15 verenigingen die minstens een jaar ondersteund worden. Ze springen bij als vrijwilliger met concrete acties op maat van de behoeften van elke organisatie: technische hulp (elektriciteit, sanitair, verwarming…), doorverwijzing voor dienstverleners, analyse van offertes, hulp bij communicatie, juridisch advies, hulp bij de zoektocht naar werk…

Er werden 15 verenigingen gesteund (9 in Vlaanderen, 1 in Brussel en 5 in Wallonië)
Hieronder beschrijven we enkele projecten:

• In Lokeren (Oost-Vlaanderen) richt jeugdhuis Vagevuur met de steun van het Fonds VINCI een goed uitgeruste keuken in waar jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie samen kunnen koken, leren samenwerken, informele contacten leggen en zo hun sociaal isolement doorbreken. De keuken kan de jongeren ook voorbereiden op een zelfstandig leven. Twee peters brengen hun technische kennis in, volgen de verbouwing op de voet en zorgen ervoor dat Vagevuur voor de werken de best mogelijke prijzen betaalt.

• In Brugge (West-Vlaanderen) wil de vereniging Welzijnsschakel Kantel een leegstaand klooster renoveren om er wooneenheden met een zeer lage huurprijs in te richten. Op termijn moeten er twaalf woningen komen voor mensen die leven van een vervangingsinkomen, met gemeenschappelijke ruimten. De peter zal advies geven over de beste technieken voor elektriciteit, sanitair, verwarming…

• In Berlaar (Antwerpen) wordt een multifunctionele ontspanningsruimte ingericht in de VillaVip, een hedendaags, kleinschalig concept van ‘Villa Vip Vlaanderen’ waarbij tien volwassenen met een beperking samenwonen met een gezin dat voor hen zorgt. De ruimte komt in de ongebruikte zolder. De bewoners werken zelf mee aan het ontwerp en de uitvoering van dit inclusieve project. De peter zal zijn technische deskundigheid inbrengen en zijn netwerk van klanten en leveranciers aanspreken voor bepaalde werken.

• In Brussel organiseert vzw Factum Lab een gratis workshop in een volkswijk voor jongeren van 16 tot 26 jaar die digitale tools willen uitproberen en samen experimenteren met nieuwe uitingsvormen. Het Fonds VINCI financiert de aankoop van materiaal (informatica, audiovisueel, elektronica) zodat de vereniging een grootschalige activiteit kan opzetten. De meter van de groep VINCI zal meewerken aan een workshop over werk zoeken en meekijken over de schouder van het project.

Hier vindt u een overzicht van de ondersteunde projecten met de contactgegevens.

Het Fonds VINCI lanceert in januari 2022 een nieuwe projectoproep. Wil je hier graag meer over weten? Klik hier!