De toegang tot de arbeidsmarkt vergemakkelijken voor mensen uit kwetsbare sociaaleconomische milieus: dat is het doel van 16 verenigingen die steun krijgen van het Fonds VINCI dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. De geselecteerde verenigingen (7 in Vlaanderen, 1 in Brussel en 8 in Wallonië) krijgen 22 medewerkers van de VINCI Groep als peter naast zich, en daar bovenop een totaalbedrag van 288.965 euro om hun projecten uit te voeren.
De hulp van het Fonds VINCI bestaat niet alleen uit financiële steun, maar ook en vooral uit het engagement van medewerkers, onder de vorm van peterschappen. De ondernemingen van de VINCI Groep geven hun medewerkers de kans om zich in te zetten voor de ondersteunde verenigingen en te helpen bij hun inspanningen om de toegang tot de arbeidsmarkt voor kwetsbare personen te verbeteren.
De peters en meters stellen minstens een jaar lang hun professionele competenties ter beschikking van de ondersteunde verenigingen. Ze bieden vrijwillig hun hulp aan via concrete acties op maat, naargelang de behoeften van de organisatie: technische, strategische of logistieke bijstand, contacten leggen met dienstverleners; advies over beroepskeuze aan kwetsbare personen en ontdekking van het bedrijfsleven (met workshops over een CV opstellen, simulatie van een sollicitatiegesprek, bezoek aan een werf,…).
Enkele voorbeelden van ondersteunde projecten:
• In Antwerpen ontwikkelt vzw GATAM, gespecialiseerd in de opleiding en begeleiding van werkzoekenden uit kansengroepen, een foto- en videostudio om portretten te maken van sollicitanten in de vorm van videocapsules. GATAM vzw stelt namelijk vast dat het nuttig is om deze werkzoekenden een gezicht te geven om hun aanwerving te vergemakkelijken. Het VINCI Fonds steunt ook een werkplaats voor de reparatie van fietsen, die gratis ter beschikking zullen zijn, en een ‘boetiek’ waar alle informatie over hoe vlotter toegang vinden tot de arbeidsmarkt wordt samengebracht. De peter van VINCI is bestuurder bij GATAM.
• In Gent leidt de vzw Touché, die ex-gedetineerden helpt te re-integreren in de samenleving, voormalige begunstigden op tot ‘krachtcoaches’. Deze coaches kunnen aan de slag bij Touché of bij andere organisaties. Het Fonds VINCI ondersteunt de ontwikkeling van een nieuwe projectwebsite, de inrichting van een opleidingslokaal en de aankoop van nieuwe software en materiaal. De peter zal Touché adviseren over de aankoop en de configuratie van de nieuwe software.
• In Rollegem-Kapelle heeft de vzw Mariënstede, die dagbesteding biedt aan personen met een handicap, een kleine winkel waar personen met een handicap een nuttige bezigheid hebben, samen met hun begeleiders, en sociale contacten vinden. Om dit verkooppunt ergonomischer te maken en beter uit te rusten, verhuist het naar een oude vierkantshoeve in de buurt. Het Fonds VINCI financiert de aankoop van ergonomische en energiezuinige koeleenheden en -togen. De peter zal de werken opvolgen en technisch advies geven.
• In Leuven ontwikkelt de vzw Eureka, gespecialiseerd in de ondersteuning van leerlingen met leerproblemen, een onlineplatform om laaggeschoolde jongeren de wiskundige basisvaardigheden bij te brengen die ze nodig hebben om werk te vinden. Doelgroep zijn jongeren van 15 tot 21 jaar met risico op schooluitval. De steun van het Fonds VINCI gaat naar de ontwikkeling van deze tool die wordt afgestemd op de werkvloer – in een eerste fase wordt dit ontwikkeld voor werk in de zorg en de bouw. De peter stelt zijn kennis van informatica en gamificatie ten dienste van dit project.
Hier vindt u een kort overzicht van de ondersteunde projecten met de contactgegevens.
Het Fonds VINCI lanceert in januari 2021 een nieuwe projectoproep.